به گزارش روز یکشنبه اگزیم نیوز از سازمان امور عشایر ایران، «شاهپور علائیمقدم» افزود: این دستاورد مهم با حمایت های فنی و مهندسی از عشایر و اختصاص تسهیلات، اصلاح روش تغذیه و اصلاح نژاد دام و بهکارگیری روش های نوین تولید از جمله دوقلوزایی، همزمان سازی فحلی، لیدرگذاری و جیره علمی و همت مضاعف خود عشایر محقق شده است.
علائیمقدم، به توسعه استفاده از کنسانتره دامی در مناطق عشایری به جای خوراک خام به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای مهم سازمان امور عشایر اشاره کرد و اظهار داشت: در سال ۱۳۹۵ فقط ۱۰ هزار تن کنسانتره در مناطق عشایری مصرف میشد، اما با توسعه کارخانه ها و کارگاههای فرآوری و تولید کنسانتره، امروز شاهد مصرف ۷۰۰ هزار تن کنسانتره توسط دام عشایر هستیم و ضریب تبدیل علوفه به وزن دام از ۱۲ کیلوگرم به هفت کیلوگرم کاهش یافته است.
اختصاص ۳هزار میلیارد تومان تسهیلات تولید گوشت به عشایر
این مقام مسوول اظهار داشت: در چهار سال گذشته سه هزار میلیارد تومان تسهیلات کم بهره به عشایر برای تولید گوشت قرمز اختصاص داده شد که منجر به افزایش ۳۸ هزار تنی تولید گوشت در مناطق عشایری کشور شده است.
وی افزود: تعامل با سازمان بسیج عشایری کشور و قرارگاه محرومیت زدایی سپاه برای اجرای پروژه های محرومیت زدایی در مناطق عشایری با اعتبار ۳۵۰ میلیارد تومان در سال جاری و امضای تفاهم نامه با سازمان تجهیز، توسعه و نوسازی مدارس کشور برای تجهیز و تامین سیستم های گرمایشی، سرویس های بهداشتی و آب شرب با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومان از دیگر اقدامهای مهم سازمان در سال جاری است.
علائیمقدم، اخذ مصوبه خرید تضمینی دام عشایر در سال جاری از شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی برای نخستین بار در کشور و پیگیری و تصویب اختصاص بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات کمبهره از محل اعتبارات مدیریت بحران، ۲۰۰ میلیارد تومان برای تامین آب شرب و ۲۰۰ میلیارد تومان نیز برای تامین علوفه دامی عشایر را از دیگر اقدامات موثر و اساسی این سازمان برای کاهش اثرات خشکسالی و حمایت از جامعه عشایری کشور در سال جاری برشمرد.
«ایلیار»، سامانه جامع خدمات غیرحضوری به عشایر
این مقام مسوول خاطرنشانکرد: در راستای اجرای منویات رهبر معظم انقلاب و تحقق شعار «تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها» و همچنین تقویت سیاست های اقتصاد مقاومتی، سامانه جامع ایلیار توسط سازمان امور عشایر ایران راه اندازی شد.
وی ادامهداد: با راه اندازی این سامانه امکان انجام همه خدمات فنی، درخواست توزیع نهاده های دامی و ارائه خدمات روزانه به عشایر به صورت غیرحضوری میسر شده است.
علائی مقدم اظهار داشت: جامعه عشایری به عنوان گروه هدف اجتماعی سوم در ۵۹ درصد از جغرافیای سرزمینی ایران حضور دارند و نقش بسیار ارزنده ای را در اقتصاد مقاومتی، تامین امنیت غذایی و توسعه پایدار کشور با به کارگیری استراتژی کوچ ایفا می کنند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی بیانداشت: از ۸۸۰ هزار تن گوشت مورد نیاز کشور ۲۵ درصد آن، معادل ۲۰۰ هزار تن در سال را عشایر تولید میکنند، همچنین ۴۰ درصد فرش صادراتی، ۳۵ درصد صنایع دستی و ۴۵۰ هزار تن شیر و فرآورده های لبنی نیز توسط این قشر تولید می شود.
رییس سازمان امور عشایر ایران با بیان این که در حال حاضر جمعیت عشایری کشور بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در قالب ۲۴۶ هزار خانوار است، گفت: عشایر کشور ۲۳ میلیون واحد دامی و ۳۴ میلیون هکتار از مراتع کشور را در اختیار دارند و با توجه به جمعیت و نقش تولیدی که دارند، هر یک نفر از عشایر گوشت قرمز مورد نیاز ۱۶ نفر ایرانی را تولید میکند.
وی کوچ را به عنوان کهن ترین شیوه زندگی بشری برشمرد که عشایر در مقابل تغییرات اقلیمی و برای دسترسی به آب مجازی و علوفه مرتعی انتخاب کرده اند.
تنوع بخشی به شغل عشایر، برنامه استراتژیک سازمان امور عشایر
رییس سازمان امور عشایر ایران با بیان این که تنوع بخشی به شغل عشایر یکی از برنامه های استراتژیک این سازمان است، خاطرنشان کرد: از جمله برنامه مهم سازمان طرح تکمیل زنجیره تولید گوشت قرمز تا سرسفره مصرف کننده، تکمیل زنجیره تولید شیر و فرآورده های لبنی، توسعه باغها در اراضی شیبدار، جمع آوری و کشت گیاهان دارویی در مراتع عشایری، توسعه صنایع دستی، تبدیلی و تکمیلی عشایر، توسعه بومگردی عشایر و حمایت از راه اندازی شرکت های فنی، مهندسی و پشتیبانی توسط فارغ التحصیلان و فرزندان عشایر است.
وی به اختصاص تسهیلات ارزان قیمت برای ارتقای معیشت و رفاه عشایر اشاره کرد و بیانداشت: پس از کسب اذن رهبر معظم انقلاب در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ مبنی بر اختصاص اعتبارات صندوق توسعه ملی برای تامین آب پایدار و بهداشتی سامانه های عشایری، نقطه عطفی در طول تاریخ سازمان امور عشایر اتفاق افتاد.
علائی مقدم افزود: بر این اساس در سال ۹۸ تعداد ۶۱۵ پروژه آبرسانی با اعتبار ۲۵۲ میلیارد تومان و در سال ۹۹ نیز ۳۱۵ پروژه تامین آب با اعتبار ۱۳۵ میلیارد تومان در مناطق عشایری اجرا و شاخص برخورداری عشایر از آب شرب سالم و پایدار را در دو سال از ۴۳ درصد به ۶۳ درصد افزایش دادیم.
سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد تومانی برای راه اندازی خانه های بهداشت عشایری
رییس سازمان امور عشایر ایران همچنین به موضوع ارتقای شاخص برخورداری عشایر از بهداشت و درمان اشاره کرد و گفت: طی تفاهم نامه ملی سازمان امور عشایر ایران و وزارت بهداشت و در یک اقدام بی سابقه و بی نظیر، سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد تومانی برای راه اندازی ۶۰۰ خانه بهداشت سیار عشایری و استخدام فرزندان عشایر به عنوان بهورزان این خانه های بهداشت از سال ۱۳۹۹ آغاز و تاکنون ۲۷۰ مورد آن مستقر و تا پایان شهریور ماه سال جاری همه آنها در مناطق عشایری مستقر می شوند.
وی اضافه کرد: همچنین با انعقاد قرارداد ملی این سازمان با وزارت نیرو، بیش از ۲۰ هزار پنل خورشیدی با اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومان با هدف بهبود شاخص برخورداری خانوارهای عشایری از نعمت برق، در بین آنان توزیع شد.
علائی مقدم همچنین استفاده از اعتبارات فاینانس به منظور تامین تجهیزات و ماشینآلات آبرسانی با اعتبار ۴۲ میلیارد تومان و خرید و تحویل ۹۰ دستگاه کامیون آبرسان سیار و ۱۲۰ دستگاه خودرو صحرایی دوکابین بین استان های کشور را از اقدامات مهم سازمان برای گسترش خدمات رسانی در مناطق عشایری عنوان کرد.
اختصاص ۳۰ میلیارد تومان یارانه حمل آرد و سوخت برای عشایر
رییس سازمان امور عشایر ایران پیگیری اختصاص ۳۰ میلیارد تومان یارانه حمل آرد و سوخت با هدف کاهش هزینه های جامعه عشایری، امضای تفاهم نامه با سازمان آموزش و ترویج کشاورزی برای تحصیل رایگان یکهزار نفر از دانش آموزان عشایری در آموزشگاه های شبانه روزی وزارت جهاد کشاورزی را از دیگر اقدامات این سازمان برای بهبود تحصیل در مناطق عشایری عنوان کرد.
وی اظهار داشت: حمایت و صیانت از اشتغال زنان عشایری که ۵۰ درصد جمعیت عشایری کشور را تشکیل می دهند در زمینه های تولید صنایع دستی، بسته بندی و فرآوری محصولات با پرداخت تسهیلات کم بهره و توسعه صندوق های اعتبارات خرد زنان عشایری که باعث افزایش درآمد خانوارهای عشایری شده است از دیگر اقدامات مهم در راستای ارتقاء سطح معیشت جامعه عشایری کشور محسوب می شود.
علائی مقدم اظهار داشت: در زمینه بیمه اجتماعی با پیگیری های به عمل آمده در سال جاری ۱۰۰ هزار خانوار عشایری از بیمه رایگان اجتماعی برخوردار خواهند شد.
افزایش بی سابقه اعتبارات سازمان امور عشایر ایران
رییس سازمان امور عشایر ایران همچنین به افزایش بی سابقه بودجه و اعتبارات سازمان امور عشایر ایران با تعامل با سازمان برنامه بودجه و فراکسیون عشایری مجلس اشاره کرد و گفت: اعتبارات (بودجه و تسهیلات) سازمان در سایه این تعاملات از ۱۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۵ به سه هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است.
وی پیگیری و اجرای مصوبات شورای عالی عشایر در بخشهای مخابرات، بهداشت و درمان، فنی و حرفه ای، آموزش و ترویج، آموزش و پرورش، نهضت سوادآموزی و تبلیغات اسلامی را از دیگر اقدامهای مهم سازمان امور عشایر ایران عنوان کرد.
رییس سازمان امور عشایر ایران ابراز امیدواری کرد: با توجه به استعدادهای ذاتی کشور و با هدف کاهش اثرات تحریم ها و حمایت از اشتغال و تولید، جهش ۴۰ هزار تنی تولید گوشت قرمز توسط عشایر را که باعث جلوگیری خروج ارز از کشور می شود را شاهد باشیم.
وی گفت: استمرار تولید و اشتغال، افزایش میانگین سرمایه هر فرد عشایری در تعاونی های عشایری از ۲۰۰ هزار تومان به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را به همراه خواهد داشت.
علائیمقدم با اشاره به اجرای سرشماری ثبتی و مبنایی جامعه عشایری در سال ۹۹ برای نخستین بار در کشور، گفت: این سرشماری با همکاری مرکز آمار ایران و پس از ده سال از آخرین سرشماری عشایر انجام شد و مبنای برنامه ریزی دقیق برای بخش عشایری کشور با هدف جلوگیری از اتلاف منابع، امکانات و اعتبارات قرار گرفته و همچنین موجب پالایش بیش از ۱۰۰ هزار دفترچه مازاد عشایری که نهاده، تسهیلات و امکانات عشایری را دریافت می کردند، شده است.
رییس سازمان امور عشایر ایران در پایان به کسب رتبه نخست توسط این سازمان در شاخصهای اختصاصی در سالهای ۹۷، ۹۸ و ۹۹ در ارزیابی عملکرد معاونتها و سازمانهای زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و افزود: رسیدن به این دستاوردهای مهم و ارزشمند حاصل تلاش همه همکاران امور عشایر کشور در ستاد، استانها، شهرستانها و تشکلهای عشایری است.
نظر شما